Iets over ons
In 2014 kwam ik via mijn dochter Luca in aanraking met de duivensport; ze wilde graag een paar duiven. Van de eerste vier postduiven die we kregen was er na een aantal maanden nog ééntje over, de rest was gewoon weg. Waarschijnlijk ten prooi gevallen aan een roofvogel, want we woonden vlakbij de Montferlandse bossen. Die laatste duif, een doffer, bracht een vriendin mee. Natuurlijk de eigenaar gebeld en we mochten de duif houden. Omdat twee duiven een beetje weinig is, toch maar weer acht duiven erbij gehaald. Het jaar daarop werd het eerste jong geringd, Blacky. In dat jaar vlogen mijn dochter en ik onze eerste wedstrijden mee met de jonge duivenvluchten.
Inmiddels is mijn dochter gestopt, maar bij mij is de liefde voor de duiven gebleven. Samen met mijn partner Rob geniet ik dagelijks van onze duiven. Vooral wanneer de duiven flink trainen en er gezond uitzien. Tot topprestaties heeft het nog niet geleid, maar elk jaar hebben we snode plannen om kampioen te worden. Dit brengt ons bij de vluchten. Met name op de eerste vluchten van het seizoen en op de jonge duivenvluchten komen er duiven niet thuis. Meestal zijn ze er dan de volgende dag en soms zelfs nog later. Helaas zijn er ook duiven die niet op eigen kracht thuis komen. De redenen hiervoor kunnen divers zijn; de weersomstandigheden, een roofvogel waarvoor ze in blinde paniek gevlucht zijn, een kruislossing of een andere, onbekende oorzaak. Deze duiven, die om wat voor reden dan ook niet naar huis vliegen, maar ergens anders binnenlopen verdienen het om weer thuisgebracht te worden. Immers het zijn onze dieren, dus is het onze verantwoording ze goed te verzorgen. Naar mijn mening hoort hier het ophalen van deze duiven ook bij. Niet iedereen is in de gelegenheid dit altijd zelf te doen, te weinig tijd of te hoge kosten, omdat het ver rijden is kunnen hier een reden voor zijn.
Daarom is er deze duivenkoerier, wij zorgen ervoor dat uw duiven weer veilig thuiskomen.
Ook wanneer u om een andere reden transport nodig heeft voor uw duiven, bijvoorbeeld bij aan- of verkoop of het vervoer naar het aanleverpunt voor een one loft race, staan wij voor u klaar. Wij rijden door heel Nederland, behalve de Waddeneilanden.
In mijn werk op de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heb ik regelmatig te maken met het plannen en maken van roosters en agenda's. Ik denk dat mij dit zal helpen bij het plannen van de ritten om de duiven op te halen en weer bij u thuis te brengen. Omdat ik mijn werk in het ziekenhuis ook blijf doen is de koeriersdienst een parttime onderneming. Meestal rijd ik op de woensdag en de zondag.
Ik vind het belangrijk dat de duiven onderweg een goede verzorging krijgen. Wanneer een duif het nodig heeft zal het onderweg kunnen eten en drinken in een ruime transportmand. Het kan zijn dat een duif na het ophalen niet dezelfde dag bij u gebracht wordt. De duif zal dan in een apart hokje geplaatst worden met voldoende water en voer.
Wij richten ons op de duiven van afdeling 8 en 9. Dit om de duiven zo snel mogelijk weer thuis te kunnen brengen.