Koppelen

Gepubliceerd op 19 januari 2022 om 21:14

Vandaag, 19 januari is het bij ons op het hok tijd om te koppelen. Een dag na volle maan, toeval? Ach we voelen ons er goed bij, en dat is het belangrijkste. En de duiven? Die waren er aan toe. Het relatief zachte weer en het langer worden van de dagen zorgt ervoor dat ze meer in beweging komen. 

We beginnen met de duivinnen halfbak op te sluiten in de bak van de doffers zodat deze kunnen laten zien hoe mooi ze zijn. Overigens hebben we de koppels al twee keer eerder een paar uur bij elkaar gezet zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Bij vier van onze 12 koppels klikte het meteen. Dan zijn er natuurlijk altijd de driftkoppen die niet weten dat ze aardig moeten doen tegen hun vriendin.....die laten we samen los in het nu lege duivinnenhok. Na een paar uur zijn die doffers meestal gekalmeerd en kunnen ze met duivin in hun bak. Daar hebben we er dit jaar ook weer twee van, doffers die te driftig zijn.

Na een tijdje kunnen de doffers en duivinnen bij elkaar in de bak. Aan het eind van de middag alles even los om te eten en te drinken. Daarna weer samen in de bak opsluiten en het licht uit.  Het ziet ernaar uit dat er niets gewisseld hoeft te worden, wel zo prettig. Morgen weer een drukke dag, elk uur twee of drie koppels los op het hok zodat de duivinnen leren waar hun bak is. Vrijdag krijgen ze een broedschaal en tabakstelen en stro. Daarna is het wachten tot de eerste eitjes komen.

Op het hok