Hugo

Dit seizoen kan voor ons niet meer stuk. Twee weken geleden de eerste prijs in de vereniging met een jaarling kras duivin, de 7073810 op de midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne. Wat kwam ze mooi aan! Ze had ook een vijfde plek in de CC van 1042 duiven.

Lees meer »

Hokken

Ik hoor de laatste tijd steeds vaker; ”Je vliegt goed!” Dat is natuurlijk leuk om te horen. Het is nog geen top, maar al een heel stuk beter dan voorgaande jaren. Vorig jaar kreeg ik mijn eerste diploma in de vereniging, ik was apetrots. Dan komt de vraag; hoe doe je dat? Ik vertel dan dat we nu eindelijk een echt duivenhok hebben.

Lees meer »

Seizoen 2023

Het vliegseizoen staat voor de deur. Voor ons betekent dit dat we aanstaande vrijdag gaan korven voor de eerste vlucht; Bergeijk. Het is een oefenvlucht van 99 km. De voorspellingen wat het weer betreft zijn niet goed. Volgens Buienradar is er een beetje zon, maar ook regen en komt de wind uit het Noordoosten. Daarbij is de aanloop naar deze vlucht ook niet optimaal geweest wat het weer betreft zodat het in conditie brengen van de duiven lastig is. Zelf hebben we de duiven vier keer weggebracht, twee keer op 7 km en twee keer op 20 km. Het zijn natuurlijk geen onervaren duiven, maar toch zou ik het liever anders hebben gedaan. Ik zie het wel als voordeel dat ze eigenlijk de hele winter door wel regelmatig hebben kunnen vliegen. Van andere liefhebbers hoor ik dat ze een tijd niet naar buiten konden door de roofvogels. Dan is het nog lastiger ze weer in conditie te krijgen. Ondanks de niet optimale voorbereiding kijk ik er wel naar uit. Eindelijk weer wachten tot ze aan komen vliegen en met ingetrokken vleugels hun weg naar de plank vinden. 

Lees meer »

De aftrap

Nog iets meer dan een maand en dat begint het vliegseizoen weer. Het stille seizoen is voor de meeste melkers voorbij, het is de tijd van veel aandacht voor de duiven tijdens de kweek. Binnenkort de voorjaarsbeurs, ook een soort aftrap van het nieuwe seizoen. Bij ons zijn een paar jongen zover dat ze voorzichtig de buurt verkennen. Sommige melkers moeten nog beginnen aan de kweek en weer anderen hebben al een aardig ploegje rondvliegen. Het volop trainen en daarbij ook opleren van de duiven zal begin april ook z’n aanvang nemen. We hebben er zin in! Een tijdje geleden vroeg iemand me: Ga je door met je koeriersbedrijf? Natuurlijk ga ik door! Ik heb er niet eens aan gedacht om niet door te gaan. Ik vindt het hartstikke leuk zelfs. Ik ontmoet zoveel nieuwe mensen en hoor zoveel nieuwe dingen over de duivensport. Soms heel interessant waar ik van kan leren, of prachtige verhalen over geweldige duiven. Ik zou het niet willen missen!

Lees meer »

Kweek

Hier is de kweek in volle gang, net zoals bij velen het geval zal zijn. In het begin was het rustig en leek alles vanzelf te gaan. Echter een paar dagen nadat de eerste eitjes in de nesten lagen is er een ruzie geweest; een duivin in een verkeerde broedbak. Met als gevolg twee eitjes kapot. Dan wordt je toch wat onzeker over het verdere verloop. Alerter ook. Gelukkig is het hierna rustig gebleven De eerste jongen zullen begin komende week geringd kunnen worden. Ik ga proberen de duivinnen met de even nummers te ringen en de doffers met de oneven nummers. In mijn beleving is het namelijk makkelijker te zien welk geslacht ze hebben als ze nog klein zijn dan wanneer ze een maand of twee á drie zijn. Ik blijf het lastig vinden. Het is al een paar keer voorgekomen dat ik dacht dat een duif een duivin was en het blijkt na maanden toch een doffer te zijn. Ik ben benieuwd of het op deze manier gaat lukken. We hebben besloten dit jaar niet uit de vliegers te kweken, maar ze alleen op eitjes te laten komen. Dit omdat we meer koppels in het kweekhok hebben en we hier graag drie rondes uit willen kweken. Kijken of de nieuwe kweekkoppels vooruitgang brengen!

Lees meer »

Happy New Year

Het eerste jaar als duivenkoerier zit er op. Het was een jaar met veel nieuwe ervaringen voor mij als koerier. Ook een jaar met vele mooie verhalen van jullie. Bijna iedereen heeft wel een duif gehad waar ie elke week op kon wachten. Zo een die altijd als eerste uit de goede hoek komt, met ingetrokken vleugels en dan letterlijk vliegensvlug naar binnen komt. Echt, geweldig om hierover jullie verhalen te hebben gehoord. Voor het komende jaar wens ik jullie nog zo’n duif, zo een witte raaf. Dan kom ik graag weer langs om de verhalen te horen van die bijzondere duif met geweldige prestaties. Ook wens ik jullie een goede gezondheid voor het komende jaar. Zodat je met veel plezier de duiven kunt verzorgen en kunt genieten van de prestaties die deze dieren leveren.

Lees meer »