Verdwaalde jonge duiven

Gepubliceerd op 25 juli 2022 om 22:06

4 maanden ben ik nu bezig als duivenkoerier en heb al veel geleerd in die tijd. Vooral de communicatie met het ophaaladres is erg belangrijk. Mensen willen graag op tijd weten wanneer je komt. Een uitzondering hierop is eigenlijk het Centraal Hok, daar zijn ze gewend om duiven klaar te zetten zodat je ze op je eigen tijd kunt afhalen. De meeste Centrale Hokken waar ik ben geweest zien er prima uit; elke duif een eigen plekje. Bijzonder vind ik het Centraal Hok Waspik, wat een leuke locatie is dat. En de duiven zitten allemaal in een eigen kooi die elke dag schoongemaakt wordt. Helaas ben ik ook bij een Centraal Hok geweest waar het er heel anders aan toegaat, zo sneu voor die dieren…

De meeste duiven die ik opgehaald heb zijn van dit jaar. Wat zijn er ontzettend veel jonge duiven verdwaald geraakt. Het overgrote deel hiervan zat in Noord Limburg en Brabant.

Het valt op dat wanneer een duif bij een particulier zit, deze er meestal slecht aan toe is. Als melker moet je zorgen dat die daar zo snel mogelijk vandaan kan. Vraag asjeblieft een melker in de buurt de duif op te halen. Vrijdag nog een duif opgehaald bij een particulier die er heel slecht aan toe was. Ze hadden hem wel rijst gegeven, maar daar knapt een duif niet van op. Ik heb de eigenaar meteen ingelicht dat de duif in een hele slechte conditie was en dat ik niet wist of hij zondag, de dag dat ik hem thuis zou brengen, nog zou leven. Toen ik de duif zondagmorgen uit zijn hokje haalde om naar huis te brengen heb ik het ringnummer twee keer gecontroleerd, het was dezelfde duif. Ik was zo verbaasd hoe snel die opgeknapt is dat ik dacht dat het een andere duif was. Wat goed voer en een rustige plek kan doen met een duif!